Tijd om te verduurzamen? Vaillant aroTHERM Meer informatie Wel comfort maar geen dure uitgave? Huur je CV ketel! Dit kan al vanaf € 24,95 per maand. Meer informatie

Waarom moet u uw CV-ketel soms ontluchten of bijvullen?

Wanneer u regelmatig getik of bubbels in uw verwarmingsbuizen of radiatoren hoort, zit er waarschijnlijk lucht in uw verwarmingssysteem.
Om dit te verhelpen kunt u uw CV en radiatoren ontluchten.
Maar weet u dat het ook belangrijk is om met regelmaat de druk in uw CV-ketel te controleren?
De druk mag namelijk niet onder de 1 bar zijn. In dat geval is het nodig dat u uw CV-ketel bijvult.
Indien uw CV-ketel het niet meer doet, kunt u kijken wat u moet doen bij een storing.

Stappenplan voor het bijvullen van uw CV-ketel

Stap 1: Bepaal de druk in uw CV-ketel

Allereerst kijkt u wat de druk in uw CV-ketel is. Kijk daarvoor op de manometer (drukmeter) of op het digitale display bij moderne ketels. Indien de druk lager is dan 1 bar moet uw CV-ketel worden bijgevuld.

Stap 2: Schakel de CV-ketel uit

Voordat u de ketel gaat bijvullen, zet u de thermostaat op de laagste stand. Schakel uw CV-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen (bij ketels met een manometer) of door middel van de aan-uit-knop (bij moderne CV-ketels). Laat de ketel eerst een half uur afkoelen, alvorens bij te gaan vullen.
De binnenkant van de CV-ketel kan namelijk barsten, wanneer het koude water (waarmee u bijvult) in een te hete ketel stroomt.

Stap 3: Sluit de vulslang op de kraan aan

Bij moderne CV-ketels zet u het display weer aan zodat u de druk kunt aflezen, bij ketels met een manometer hoeft de stekker niet terug in het stopcontact. Sluit de vulslang aan op de kraan. Hou een emmer onder het uiteinde van de slang en draai de kraan open. Voordat u de slang op de CV-ketel aansluit, laat u het water tot de rand van de slang komen, zodat er bijna geen lucht meer in de slang zit en dus ook bijna niet in de CV-ketel kan komen. Draai de waterkraan dicht.

Stap 4: Sluit de vulslang op de vulkraan aan

Kijk waar op uw CV-ketel de vulkraan zit. Draai de dop van de vulkraan af zonder de vulkraan te openen. Sluit de vulslang goed stevig aan op de vulkraan van de CV-ketel.

Stap 5: Vul het water in uw CV-ketel bij

Vul nu uw CV-ketel bij. Om dit te doen draait u de waterkraan open en daarna draait u de vulkraan van de CV-ketel open. Na een kwartslag is de vulkraan van CV-ketel helemaal open. Wanneer de druk bijna op 2 bar staat, moet u eerst de vulkraan sluiten en daarna de waterkraan. Koppel de slang los en laat het resterende water vanuit de slang in een emmer lopen.

Stap 6: Zet uw CV-ketel weer aan

U kunt nu de stekker van uw CV-ketel weer terug in het stopcontact doen, bij ketels met een manometer. Vervolgens kunt u de thermostaat weer op de gewenste stand zetten.